Τρίτη, 21 Μαρτίου 2017

ΣΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΣΤΕΜΝΙΤΣΑΣ

«Μυρωδιά» από το... τότε

Μην μάθω ότι πήγες Στεμνίτσα και δεν πέρασες από το Λαογραφικό Μουσείο θα με στεναχωρήσεις. Σήμερα λοιπόν σου δίνω μία μικρή γεύση, ένα... τρέιλερ από τις ομορφιές που εκτίθενται εκεί. Το Λαογραφικό Μουσείο Στεμνίτσας δημιουργήθηκε το 1985 και σκοπός του είναι η διάσωση, η διατήρηση και η εξασφάλιση πάσης φύσεως λαογραφικού υλικού της Ελλάδας. Στεγάζεται σε δυο κτίρια, εκ των οποίων το πρώτο είναι ένα τριώροφο σπίτι του 18ου αιώνα, πρώην οικία Γεωργίου Χατζή, το οποίο παραχωρήθηκε στην τότε Κοινότητα Στεμνίτσας.Στο ισόγειο του μουσείου θα δεις -σε αναπαράσταση- εργαστήρια παραδοσιακών επαγγελμάτων (αργυροχρυσοχόου, κηροπλάστη, καμπανά-κουδουνά, καλαντζή, κανταρτζήδων με μέτρα και σταθμά, τσαγκάρη), καθώς και αποστακτήριο σταφυλιών.

Ανεβαίνοντας στο μεσοπάτωμα «μπαίνεις» στο εσωτερικό ενός στεμνιτσιώτικου σπιτιού με αυθεντικά έπιπλα, υφαντά, μεταξωτά, φωτογραφίες, κασέλες, αντικείμενα χρηστικά και διακοσμητικά. Πρόκειται για τη σάλα ενός εύπορου σπιτιού του 19ου αιώνα, ένα δωμάτιο με αργαλειό και εργαλεία υφαντικής καθώς το τρίχωρο (χειμωνιάτικο, κάμαρη και κελάρι) μιας μεσαίας οικονομικά οικογένειας.


Στον πρώτο όροφο εκτίθεται η συλλογή/δωρεά του ζεύγους Σαββοπούλου, η οποία αποτελείται από αντικείμενα που εκπροσωπούν σχεδόν όλους τους τομείς της ελληνικής λαϊκής τέχνης: ενδυμασίες, αργυροχοΐα, κεντήματα, υφαντά, μεταλλοτεχνία, ξυλογλυπτική και μεταβυζαντινές εικόνες.
Στη νέα πτέρυγα φιλοξενούνται αντικείμενα εκκλησιαστικής αργυροχρυσοχοΐας, υφαντά και άλλα είδη οικιακής τέχνης, η συλλογή του καραγκιοζοπαίκτη Λάμπρου Καραδήμα (φιγούρες, σκηνικά, ρεκλάμες), δωρεά της οικογένειάς του καθώς και αστικές και αγροτικές ενδυμασίες.
Μόνο μελανό σημείο είναι ο κακός φωτισμός που αδικεί αρκετά από τα εκθέματα. Οπως έμαθα από την κυρία Αθηνά στην είσοδο του μουσείου έχει ήδη γίνει μελέτη και ο νέος φωτισμός θα αναδείξει περισσότερο τις όμορφες γωνιές, τα αντικείμενα και τις αναπαραστάσεις του χώρου. Κάθε χρόνο πάντως επισκέπτονται το μουσείο περίπου 10.000 άτομα κι αν θες να είσαι κι εσύ ένας από αυτούς δεν έχεις παρά να το κάνεις καθημερινά, εκτός Τρίτης με είσοδο μόλις €1.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου