Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2017

ΛΑΒ ΣΤΟΡΙ: ΤΖΟΝ ΛΕΝΟΝ – ΓΙΟΚΟ ΟΝΟ

«Πρόκα» στην καρδιά

Από το φλερτ, στον έρωτα κι από τη ζωή, στον θάνατο... Δύο εκδοχές υπάρχουν για το πως ο Λένον γνώρισε την Ονο. Σύμφωνα με την πρώτη (που εξιστόρησε το ίδιο το ζευγάρι) ήταν 9 Νοεμβρίου 1966 όταν εκείνος βρέθηκε στη Γκαλερί Ιντικα, του Λονδίνου όπου εκείνη παρουσίαζε μια έκθεσή της. Ο ιδιοκτήτης της γκαλερί τους σύστησε και ανάμεσά τους ακούστηκε ένα «κλικ». Το έργο της με τίτλο «Κάρφωσε την πρόκα» κέντρισε το ενδιαφέρον του Τζον Λένον με μιας. Η έκθεση δεν είχε ακόμη ξεκινήσει και ο Λένον ήθελε να καρφώσει μια πρόκα στον άδειο ξύλινο πίνακα, κάτι που θα έκαναν αργότερα και άλλοι επισκέπτες δημιουργώντας ένα ιδιόρρυθμο έργο τέχνης. Η Ονο όμως δεν τον άφησε. «Δεν ξέρεις ποιος είναι αυτός», την ρώτησε ο γκαλερίστας. «Είναι εκατομμυριούχος, μπορεί να το αγοράσει». Η Ονο έκανε πως δεν είχε ακούσει ποτέ για τους «Μπιτλς», αλλά υποχώρησε όταν ο Λένον της είπε: «Θα σας δώσω πέντε φανταστικά σελίνια και θα καρφώσω μια φανταστική πρόκα στο έργο σας»! Σύμφωνα με τη δεύτερη εκδοχή (που διηγήθηκε ο Πολ Μακ Κάρτνεϊ), βρισκόμαστε στα τέλη του 1965. Η Ονο κατάρτιζε μια λίστα με αυθεντικές παρτιτούρες για το βιβλίο «Notations» του Τζον Κέιτζ, όμως ο Μακ Κάρτνεϊ αρνήθηκε να την βοηθήσει θεωρώντας πως μόνο ο Λένον θα μπορούσε να το κάνει. Ετσι κι εγινε. Και ο Λένον της έδωσε τα πρωτότυπα χειρόγραφα με τους στίχους του «The word».


Είτε με την πρώτη ιστορία, είτε με τη δεύτερη, η Ονο άρχισε τα τηλεφωνήματα στο σπίτι του Λένον. Κάποια φορά η γυναίκα του, Σίνθια, ζήτησε για μια εξήγηση. Κι εκείνος δικαιολογήθηκε λέγοντας πως η Γιαπωνέζα προσπαθούσε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για τις «καλλιτεχνικές βλακείες» της! Το Μάιο του 1968 κι ενώ η γυναίκα του βρισκόταν σε διακοπές στην Ελλάδα, ο Λένον κάλεσε ένα βράδυ την Ονο στο σπίτι του. Και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα... Πέρασαν όλη τη νύχτα ηχογραφώντας κομμάτια. Η αυγή τους βρήκε να κάνουν έρωτα. Ωσπου επέστρεψε από τις διακοπές (ξινές της βγήκαν) η γυναίκα του. Και βρήκε την Ονο να φορά το μπουρνούζι της και να παίρνει το τσάι της με τον άντρα της. Εκείνος ατάραχος, απλώς της είπε: «Ω γεια σου»! Μέσα στον χρόνο, η Ονο έμεινε έγκυος, όμως απέβαλε στις 21 Νοεμβρίου. Το αγοράκι τους, το ονόμασαν Τζον Ονο Λένον ο Β'. Λίγες εβδομάδες αργότερα εκδόθηκε το διαζύγιο του Λένον με τη Σίνθια και έτσι άνοιξε ο δρόμος για τον γάμο τους. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στις 20 Μαρτίου 1969 στο Γιβραλτάρ και πέρασαν το γαμήλιο ταξίδι τους στο Αμστερνταμ διαδηλώνοντας για την παγκόσμια ειρήνη.


Η Γιόκο θύμιζε στον Λένον τη μάνα του, γι' αυτό και την αποκαλούσε έτσι! Η μητρική της μορφή τον εξουσίαζε και τον κατηύθυνε. Του έλεγε τι να κάνει, πως να φέρεται, ότι αξίζει περισσότερα... Ουσιαστικά εκείνη έβαλε το θεμέλιο λιθαράκι για την καταστροφή των «Μπιτλς». Συνεργάστηκαν σε πολλά άλμπουμ, ενώ εμφανίστηκαν και σε κονσέρτα μαζί. Ηταν αχώριστοι. Είχαν βέβαια και τους καβγάδες τους. Γύρω στο 1973 χώρισαν για ένα διάστημα κι όταν τα ξαναβρήκαν ήταν πιο δυνατοί από ποτέ. Απέκτησαν και το πρώτο τους παιδί, τον Σον. Το τέλος όμως ήρθε βίαια και ξαφνικά to 1980 όταν ο θαυμαστής του Μαρκ Ντέιβιντ Τσάπμαν πυροβόλησε εναντίον του και τον τραυμάτισε θανάσιμα. Η Γιόκο δεν τον ξέχασε ποτέ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου