Τετάρτη, 28 Ιουνίου 2017

ΑΓΚΑΛΙΑΣΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ

Αγαπήσου

«Είσαι χοντρός»! «Είσαι άσχημη»! «Είσαι γριά»! «Τέρας»! «Με σπυριά». «Καθρέφτη δεν έχεις στο σπίτι σου»; «Πως είσαι έτσι»; «Θα έπρεπε να σου απαγορεύσουν να κυκλοφορείς», «Κοίτα την ανορεξική»... Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει τέτοιες εκφράσεις, ή ακόμη χειρότερα τις έχουμε ξεστομίσει κι εμείς οι ίδιοι σε συνανθρώπους μας. Και στον αντίποδα πόσες φορές δεν ακούμε να λένε «Σε μόλις έναν μήνα έχασε όλα τα κιλά της εγκυμοσύνης», ή «Εμφανίστηκε πιο αδυνατισμένη από ποτέ», ή «Δείτε τους φοβερούς κοιλιακούς της τάδε», ή «Έκανα μπότοξ και δεν το κρύβω» λες και ένα ολόκληρο σύστημα σε σπρώχνει στο να γίνεις ολοένα και πιο αδύνατος, ολοένα και πιο φρέσκος, ολοένα και πιο γυμνασμένος, ολοένα και πιο μακριά από τον αληθινό σου εαυτό.


Η κοινωνία μας είναι πολύ σκληρή ιδιαίτερα κυρίως ως προς τις γυναίκες, ίσως επειδή πάντα θέλουμε τη γυναίκα κομψή και πρότυπο ομορφιάς, ή ακόμη χειρότερα επειδή ζούμε σε έναν άκρως σεξιστικό κόσμο όπου οι γυναίκες είναι άνθρωποι β' κατηγορίας! Για παράδειγμα σπάνια θα ακούσεις να λένε άσχημα πράγματα για έναν χοντρό άντρα (η κοιλιά είναι γοητεία), ή έναν άντρα με ουλές (επίσης γοητεία), ή έναν με ρυτίδες (ωριμότητα)! Αντίθετα η γυναίκα δεν πρέπει να έχει ούτε ένα σημάδι. Να στέκει κομψή, σικάτη, νέα (συνεχώς), να μην έχει ούτε μια ρυτίδα στο πρόσωπο, να είναι αψεγάδιαστη.


Είμαι ένας άνθρωπος με χιούμορ, πολύ χιούμορ, ορισμένες φορές ακόμη και χοντροκομμένο. Δεν είναι λίγες οι φορές που σκέφτομαι: «μήπως η πλάκα μου αγγίζει ακόμη και το... bullying»; Μπορεί ο άλλος να γελάει με αυτά που λέω, τι γίνεται όμως πίσω από τις κλειστές πόρτες; Οταν αυτή η «πλάκα» εξελίσσεται σε κάτι που τρώει τον άλλον και τον οδηγεί στα άκρα και τα όριά του;Οι άλλοι πάντα θα περιμένουν κάτι διαφορετικό από εμάς. Το θέμα είναι πως θα μπορέσουμε εμείς να διαχειριστούμε όσο καλύτερα γίνεται τον εαυτό μας. Να τον αγαπήσουμε, να συμφιλιωθούμε μαζί του... Να βελτιώσουμε ό,τι δεν μας αρέσει και όχι ό,τι δεν αρέσει στον μέσο όρο, ή ότι δεν είναι κοινωνικά αποδεκτό. Ολοι έχουμε δικαίωμα στη ζωή και όλοι έχουμε δικαίωμα στην αγάπη. Ας ξεκινήσουμε πρώτα αγαπώντας τον ίδιο μας τον εαυτό...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου