Πέμπτη, 1 Ιουνίου 2017

ΟΙ ΜΑΚΕΤΕΣ ΤΟΥ RENZO PIANO ΣΤΟ ΚΠΙΣΝ

Κομμάτι - κομμάτι

Αγαπώ τις μακέτες! Από μικρό παιδί. Τις έβλεπα σαν παιχνίδι. Θα ήθελα πολύ να ξέρω να φτιάχνω μακέτες, θεωρώ αυτούς που τις κάνουν πολύ ταλαντούχους. Οταν λοιπόν έμαθα για την έκθεση «Piece by Piece» που σκιαγραφεί την πορεία του έργου του βραβευμένου αρχιτέκτονα Renzo Piano ήθελα να την επισκεφθώ.


Από την Εσπλανάδα κατηφόρισα προς το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος και περπατώντας έφτασα στο κεντρικό ασανσέρ. Ξέρεις, αυτό που μόλις ανεβαίνεις στον Φάρο είσαι κυριολεκτικά στον αέρα. Σχεδόν τρέχοντας έφτασα σε... στέρεο έδαφος και εισήλθα στην έκθεση που σχεδιάστηκε από τον Piano και την ομάδα του.


Ο χώρος στον Φάρο γεμάτος με τις μακέτες του αρχιτέκτονα, φωτογραφικό υλικό και στοιχεία για το κάθε έργο και αμέτρητες πορτοκαλί καρέκλες σκηνοθέτη, καθώς έτσι παρουσιάστηκε η έκθεση όπου κι αν φιλοξενήθηκε (Νέα Υόρκη 2013, Πάντοβα 2014, Σανγκάη 2015).


Περιηγήθηκα στον χώρο για αρκετή ώρα. Χάζεψα τις μακέτες, θαύμασα την αρχιτεκτονική και τις καινοτόμες ιδέες του Renzo Piano. Αλλα έργα μου άρεσαν περισσότερο, άλλα όχι και τόσο. Ενα μεγάλο τραπέζι είναι φυσικά αφιερωμένο και στο δικό μας Κέντρο Πολιτισμού έργο του ιδίου! Στα υπόλοιπα εκθέματα θα δει κανείς μεταξύ άλλων το Centre Georges Pompidou στο Παρίσι (1977), το εντυπωσιακό κτίριο των αφίξεων στο Διεθνές Αεροδρόμιο Κανσάι στην Οσάκα της Ιαπωνίας (1994), το κτίριο των NY Times στη Νέα Υόρκη (2007), την Ακαδημία Επιστημών της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (2008), τον ουρανοξύστη Shard στο Λονδίνο (2012), την αίθουσα συναυλιών στο Parco (2012) στη Λ' Άκουιλα της Ιταλίας, το Ιδρυμα Jerome Seydroux Pathe στο Παρίσι (2014). Στην έκθεση δεσπόζουν επίσης και τα υπό κατασκευή έργα του αρχιτέκτονα: η Πανεπιστημιούπολη Manhattanville στη Νέα Υόρκη, αλλά και το Παιδοχειρουργικό Κέντρο Emergency στην Ουγκάντα.


Μου έκανε εντύπωση η προσέλευση και τουριστών στον χώρο κάτι που αποδεικνύει πως το ΚΠΙΣΝ έχει ήδη γίνει πόλος έλξης και τοπόσημο για την Αθήνα. Με ενόχλησε όμως η συμπεριφορά μερίδας των συμπολιτών μας που δεν ξέρει πως να φερθεί. Ελληνες επισκέπτες σχεδόν ούρλιαζαν μες στον χώρο (άναυδοι οι ξένοι), τα παιδάκια τους έτρεχαν εδώ κι εκεί, κανόνιζαν που θα φάνε... κεμπάπ, με δυο λόγια έκαναν δύσκολη την παρακολούθηση της έκθεσης... Δυστυχώς οι αρκετοί σεκιούριτι -ορισμένοι από τους οποίους μιλούσαν επίσης δυνατά μεταξύ τους- θα έπρεπε να τηρούν την τάξη.

* Η πραγματικά εντυπωσιακή αυτή έκθεση θα φιλοξενείται στην αίθουσα του Φάρου έως τις 23 Ιουλίου 2017 με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου