Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου 2017

ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΥ

Αρωμα παλιάς Αθήνας

Περνάμε πολύ συχνά από τον Κεραμεικό. Πόσα όμως γνωρίζουμε γι' αυτόν; Ο Κεραμεικός ήταν το πρώτο δημόσιο νεκροταφείο της αρχαίας Αθήνας. Τότε -διαβάζω στη Wikipedia- υπήρχαν δύο συνοικίες που σχετίζονταν με αυτόν: ο «Εξω Κεραμεικός» που είχε ταφικό χαρακτήρα και ο «Εσω Κεραμεικός» με οικιστικό χαρακτήρα, ο μεν εκτός του τείχους, ο δε εντός.
Οι δύο Κεραμεικοί χωρίζονταν μεταξύ τους από το Θεμιστόκλειο τείχος και συνδέονταν από τη μεγάλη διπλή πύλη -λεγόμενη «Δίπυλο»- στην οποία εξωτερικά κατέληγαν η αρχαία οδός Πειραιώς, η Ιερά οδός (από και προς την αρχαία Ελευσίνα) και η οδός προς την Ακαδημία Πλάτωνος. Εσωτερικά του Διπύλου ξεκινούσε η μεγάλη λεωφόρος που διαμέσου της αρχαίας αγοράς και μεταξύ των λόφων της Πνύκας και του Αρείου Πάγου κατέληγε στην είσοδο της Ακρόπολης.
Ο εκτάσεως περίπου 40 στρεμάτων αρχαιολογικός χώρος του Κεραμεικού καλυπτόταν μέχρι της ανασκαφής του από επιχώσεις ύψους 8-9 μέτρων. Σήμερα ο επισκέπτης βαδίζει ακριβώς στο ίδιο επίπεδο όπου περπατούσαν οι Αθηναίοι στην κλασική εποχή. Κατά την κατασκευή του σταθμού «Κεραμεικός» του μετρό βρέθηκαν περίπου 1.000 τάφοι του 4ου και του 5ου αιώνα π.Χ., στον αποκαλούμενο λάκκο της πανούκλας.
Το 1863, οι αρχαιολόγοι άρχισαν να στεγάζουν τα αγγεία και άλλα έργα τέχνης που βρέθηκαν στον χώρο ανασκαφής σε ένα φυλάκιο. Το μουσείο χτίστηκε το 1937 από τον αρχιτέκτονα H. Johannes. Πρόκειται για ένα μικρό μουσείο, με τέσσερις αίθουσες, το οποίο όμως στεγάζει και εκθέτει αρκετά σημαντικά ταφικά μνημεία, αλλά και μεγαλύτερα γλυπτά. Μάλιστα τα εκθέματά του θεωρούνται τα καλύτερα του είδους απ΄ όλα τα εκτιθέμενα στην ελληνική επικράτεια!
Στο καλαίσθητο μουσείου του Κεραμεικού θα δείτε μεταξύ άλλων τον Κούρο ύψους 2,1 μέτρων ο οποίος ανεσκάφη πρόσφατα από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Βολφ-Ντίτριχ Νιμάιερ. Είναι δε διπλάσιος από αυτόν που εκτίθεται στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη, ενώ αμφότεροι φιλοτεχνήθηκαν από τον ίδιο ανώνυμο γλύπτη, ο οποίος αποκαλείται «τεχνίτης του Διπύλου».
Επισκέφθηκα τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού την πρώτη Κυριακή του Δεκεμβρίου με ελεύθερη είσοδο (από 1η Νοεμβρίου έως 31η Μαρτίου η είσοδος σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους είναι δωρεάν την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα, οπότε εκμεταλλευτείτε το). Ξεκίνησα την περιήγησή μου στον χώρο από το μουσείο. Με κέρδισε από την πρώτη στιγμή. Δύο άτομα κάθονταν στα μάρμαρα και σχεδίαζαν στο μπλοκ τους κάποια από τα εκθέματα. Είδα στα κλεφτά το αποτέλεσμα της δουλειάς τους...
Επειτα κατέβηκα στον κυρίως αρχαιολογικό χώρο. Πραγματικά ένιωσα σαν να βρισκόμουν στην παλιά Αθήνα. Το μέρος έχει μια περίεργη ενέργεια που με καθήλωσε. Νιώθεις τις ρίζες σου εκεί... Περπατώντας βρήκα και δύο χελώνες που προσπαθούσαν να στριμωχτούν κάτω από αρχαίες πλάκες και χόρτα. Ισως να είχαν ήδη αντιληφθεί το κρύο που πλησίαζε και ετοιμάζονταν για τον... ύπνο της σεζόν! Ανέβηκα στο υψηλότερο σημείο και προσπάθησα να αφουγκραστώ τη ζωή των αρχαίων Αθηναίων. Είναι όμορφο να είσαι τουρίστας και στην πόλη σου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου