Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου 2018

Η ΠΑΡΑΛΙΓΟ... ΣΥΛΛΗΨΗ ΜΟΥ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Αγιος και φοβέρα

Είναι βράδυ. Σε κεντρικό σημείο του Βουκουρεστίου έχω τη... φαεινή ιδέα να περάσω εκτός διάβασης και μάλιστα σε δρόμο με τρεις λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση. Το φανάρι στα 200 μ. πιο κάτω. Εντάξει, ναι βλακεία το ξέρω. Να φανταστείς ότι τέτοιες χοντράδες δεν τις κάνω ούτε και στην Ελλάδα που είμαστε μπάχαλο. Ελέγχω τον δρόμο, άδειος, περνάω... Από το απέναντι λευκό όχημα που έμοιαζε με ταξί βγαίνει ένας αστυνομικός και μου κάνει νόημα! Ω όου, μπλέξαμε!


Πήγαινω προς το μέρος του με όλη τη γλύκα και το μεσογειακό μου ταμπεραμέντο. Μου λέει για την παράβαση. Τι να του πω: ότι στην Ελλάδα περνάμε από όπου να'ναι; Και ότι ποτέ δεν θα φάμε πρόστιμο επειδή δεν περάσαμε από τη διάβαση; Μου ζητάει ταυτότητα. Ποιος ήρθε; Την είχα αφήσει στο δωμάτιο του ξενοδοχείου, αφού στο παρελθόν σε ταξίδι μου στο εξωτερικό μου είχαν κλέψει το πορτοφόλι και έκτοτε κυκλοφορώ χωρίς έγγραφα για λόγους... ασφαλείας. Βλακεία μου και πάλι, το ξέρω. Ο άνθρωπος μου ζήτησε έστω και φωτογραφία της ταυτότητας. Μου είπε για το πρόστιμο (290L, περίπου 60€) και ότι εάν το πληρώσω νωρίς μείωνεται στο μισό. Μάλιστα μπορούσα να το πληρώσω και στο αεροδρόμιο φεύγοντας. Τελικά μετά από λίγο με άφησαν να φύγω με προειδοποίηση. Δεν ξέρω εάν με λυπήθηκαν, εάν έπιασε το... μεσογειακό ή αν είδαν πως χωρίς ταυτότητα και στοιχεία τι παράβαση να βεβαιώσεις και σε ποιον. Εάν ήμουν Ρουμάνος πολίτης λογικά θα είχα φάει καμπάνα. Εκτοτε δεν ξαναπέρασα τον δρόμο εκτός διάβασης και σκέφτηκα πως η παιδεία αποκτάται και με την ποινή. Πόσο διαφορετική θα ήταν η ελληνική κοινωνία εάν έπεφταν πρόστιμα για τέτοιες παραβάσεις. Θα είχαμε συνετιστεί, θα υπολογίζαμε ο ένας τον άλλον, η υποψία και μόνο του προστίμου θα λειτουργούσε αποτρεπτικά στο να κάνεις παράβαση.


Αυτή την περίοδο η Ρουμανία περνά μια ταραγμένη πολιτική περίοδο. Η κυβέρνηση προσπαθεί να ελέγξει εν μέρει τη Δικαιοσύνη (σου θυμίζει κάτι;), αλλά και να αποποινικοποιήσει αδικήματα πολιτικών μέχρι το ποσό των 200.000€. Οι πολίτες αντιδρούν και υπάρχει μια σχετική αναταραχή, όμως το κράτος δουλεύει όπως πάντα. Κόβει κλήσεις, τσεκάρει εισιτήρια στα λεωφορεία. Μάλιστα στο Βουκουρέστι οι ελεγκτές κυκλοφορούν με μπλε γιλέκα που γράφουν «Kontrol» υπενθυμίζοντάς σου την παρουσία τους, οπότε τα εισιτήρια ακυρώνονται κανονικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου