Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2018

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Το Παλάτι του... Λαού

Η αρχιτεκτονική στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας είναι λίγο πολύ αυτό που περιμένεις να δεις σε μια πρώην ανατολική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Κτίρια παλαιά, αλλά και καινούργια, συνήθως όχι τόσο επιβλητικά όπως άλλων χωρών, ενώ ορισμένες γειτονιές θυμίζουν ακόμη και Παρίσι. Οι περιοχές γύρω από το Παλάτι του Λαού όμως διαφοροποιούνται από την υπόλοιπη πόλη καθώς εκεί τη δεκαετία του '80 συντελέστηκε επισήμως μια ανάπλαση, στην κυριολεξία όμως ένα μεγάλο οικιστικό έγκλημα...Το Παλάτι της Βουλής στο Βουκουρέστι, που παλαιότερα ήταν γνωστό ως το Παλάτι του Λαού, είναι χτισμένο σε ένα λόφο της ρουμανικής πρωτεύουσας, κοντά στην πλατεία Ουνίρι, είναι το μεγαλύτερο κτίριο της Ευρώπης (διαβάζω στη Wikipedia) και το δεύτερο σε επιφάνεια οικοδόμημα στον κόσμο μετά το αμερικανικό Πεντάγωνο στην Ουάσινγκτον των Η.Π.Α. Άρχισε να χτίζεται το 1984, με εντολή του κομμουνιστή προέδρου της Ρουμανίας Νικολάε Τσαουσέσκου με σκοπό να στεγάσει τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του Κ.Κ. Ρουμανίας, το γραφείο του προέδρου, καθώς και διάφορα υπουργεία και κρατικές υπηρεσίες.


Για την κατασκευή του κατεδαφίστηκε ένα μεγάλο μέρος από τη συνοικία Ουράνους και οι κάτοικοί της εκδιώχτηκαν από τα σπίτια τους μέσα στη νύχτα! Οι φωτογραφίες απεικονίζουν την ομορφιά της εν λόγω συνοικίας που καταστράφηκε μόνο και μόνο επειδή ο Τσαουσέσκου ήθελε να αποκτήσει ένα παλάτι σαν και αυτά που είχε ζηλέψει όταν επισκέφθηκε τη βόρεια Κορέα και εντυπωσιάστηκε από τα μεγαλοπρεπή κυβερνητικά κτίρια.Μέχρι το 1989, που ο Τσαουσέσκου ανατράπηκε από την εξουσία, μόνο η στέγη του έμενε να ολοκληρωθεί. Μέσα στα πέντε χρόνια της οικοδόμησής του, από το 1984 ως το 1989, εργάστηκαν ασταμάτητα 20.000 εργάτες σε τρεις εναλλασσόμενες 24ωρες βάρδιες των οκτώ ωρών. Το σοσιαλιστικής έμπνευσης αυτό κτίριο, ύψους 80 περίπου μέτρων και επιφάνειας 330.000 τετραγωνικών μέτρων, έχει 14 ορόφους με 3.200 δωμάτια, 60 διαδρόμους, 60 αίθουσες υποδοχής και είκοσι μέτρα κάτω από τη γη ένα τεράστιο αντιπυρηνικό καταφύγιο. Είναι φτιαγμένο από μάρμαρο, 3.500 τόνους κρύσταλλο και 900.000 τόνους ξύλο. Το κόστος της οικοδόμησής του ανήλθε στο 30% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος της Ρουμανίας. Σήμερα στεγάζει τη Βουλή και τη Γερουσία, ένα διεθνές συνεδριακό κέντρο. Κάποιες αίθουσες παραμένουν ανοικτές στο κοινό. Δυστυχώς όμως ούτε η πολύ πρόσφατη ιστορία διδάσκει στους ανθρώπους τίποτα...


Τελευταία έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια ο χώρος μπροστά από το παλάτι που ουσιαστικά λειτουργεί σαν πάρκινγκ να μετατραπεί σε ένα μεγάλο πάρκο σε σχέδια αρχιτεκτόνων από την Κοπεγχάγη και το Βουκουρέστι. Το πάρκο Uranus, που θα ενωθεί με το πάρκο Izvor, θα επιτρέψει στους πολίτες να το χρησιμοποιούν και να πάψει πλέον να υπάρχει αυτός ο τοίχος ανάμεσα στην πόλη και στο άλλοτε Παλάτι του Λαού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου