Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2018

«ΗΡΩΕΣ» ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ

Οταν ο χρόνος σταματά

Μεγαλώνουμε... Κι αλλάζει η ζωή μας! Οι αντοχές μας, οι προσωπικές μας σχέσεις, η καθημερινότητά μας όσο κι αν δεν θέλουμε να το παραδεχθούμε... Νομίζουμε ότι είμαστε κάτι άλλο, κάτι από τον παλιό καλό μας εαυτό. Βέβαια όσα χρόνια κι αν περάσουν για κάποιους παραμένουμε οι ήρωες που ήμασταν κάποτε! Και τότε με έναν μαγικό τρόπο ο χρόνος σταματά, ή έστω μένει στάσιμος, λες και κόλλησε στο τότε... Πήγα και είδα τους «Ηρωες» του Gérald Sibleyras* που ανεβαίνει στο Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου με πρωταγωνιστές τους Γιάννη Φέρτη, Δημήτρη Πιατά και Ιεροκλή Μιχαηλίδη.


Τρεις γκρινιάρηδες βετεράνοι στρατιωτικοί ζουν έγκλειστοι σε ένα νοσοκομείο αναπολώντας τις παλιές τους δόξες. Ζουν με το όνειρο πως μια μέρα θα καταφέρουν να δραπετεύσουν και να ξαναβρεθούν στον έξω κόσμο. Καταστρώνουν φιλόδοξα και ανέφικτα σχέδια για την αποχώρησή τους διασκεδάζοντας έτσι με την φαντασία τους την ανημποριά τους να κουνήσουν έστω και ένα μέτρο. Πρόκειται για μια συγκινητική κωμωδία που μετουσιώνει τρεις απλούς ανθρώπους σε ήρωες καθώς με τη σκέψη τους ταξιδεύουν εκεί που δεν μπορούν να φτάσουν. 


«Δεν μπορώ να θυμηθώ κάποια κωμωδία που να με κέρδισε αμέσως με την απλότητα και το χιούμορ της όπως τούτη», σχολιάζει η Νικίτα Μιλιβόγεβιτς που σκηνοθέτησε το έργο. «Στους "Ηρωες" ένας από τους πρωταγωνιστές λέει "Πρόβλημα χρόνου δεν υπάρχει… Έχουμε μπόλικο στη διάθεσή μας". Ο χρόνος στην πραγματικότητα είναι ο πρωταγωνιστής αυτής της πνευματώδους ιστορίας για τους τρεις φίλους σ’ έναν οίκο βετεράνων. Πρόκειται για μια ιστορία που μιλάει για τον σταματημένο χρόνο. Τι να κάνει κανείς με τον χρόνο που έχει σταματήσει; όταν παρελθόν, παρόν και μέλλον είναι ένα και το αυτό; Μ’ αυτή την έννοια οι "Ηρωες" μου μοιάζουν με κάποια παράξενη εκδοχή του «Περιμένοντας τον Γκοντό», γεμάτη χιούμορ που είναι κράμα του χιούμορ του Μπέκετ και του Ιονέσκο».


«Οι "Ηρωες" είναι ένα πολυδιάστατο έργο. Μία κωμωδία τόσο τρυφερή και ευαίσθητη που κερδίζει τον θεατή καθώς ξετυλίγεται η κρυμμένη του αλήθεια. Το γέλιο και το δάκρυ εναλλάσσεται με την απέραντη ηρεμία του χρόνου που έχει σταματήσει καθώς τρεις μεγάλοι ηθοποιοί, Γιάννης Φέρτης, Δημήτρης Πιατάς και ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης, ερμηνεύουν με αφάνταστη χάρη τις προσωπικότητες των τριών ηρώων που δεν μοιάζουν και πολύ με ήρωες τελικά», επισημαίνει η μεταφράστρια του έργου, Μαριάννα Τόλη.


Καθώς προχωρά η υπόθεση γνωρίζουμε καλύτερα τους τρεις ήρωες, τον χαρακτήρα, τις αδυναμίες και τα προτερήματά τους. Η "ταράτσα" του νοσοκομείου γεμίζει με πλατανόφυλλα που πέφτουν από ψηλά και στροβιλίζονται λίγο πριν αγγίξουν το έδαφος... Καθώς η φύση αλλάζει μπροστά στα μάτια μας και έρχεται ο Χειμώνας, αυξάνεται και η επιθυμία των ηρώων για απόδραση. Λίγο πριν από το φινάλε οι τρεις πρωταγωνιστές ατενίζουν τα πουλιά στον ορίζοντα και θέλουν να πετάξουν μαζί τους προς τη χαμένη ελευθερία, τα ξεχασμένα όνειρα, μιαν άλλη ζωή...

* Ο βραβευμένος θεατρικός συγγραφέας Gérald Sibleyras γεννήθηκε το 1961 στο Παρίσι. Το έργο του "Heroes" ή "Le Vent des Peupliers" γράφτηκε το 2003 και έκανε πρεμιέρα στο Théâtre Montparnasse λαμβάνοντας τέσσερις υποψηφιότητες βραβείου Molière, συμπεριλαμβανομένου και του καλύτερου συγγραφέα. Το έργο παρουσιάστηκε και στο θέατρο Vakhtangov στη Ρωσία σε σκηνοθεσία του Rimas Touminas. Στη συνέχεια μεταφράστηκε από τον Τομ Στόπαρντ και παρουσιάστηκε στο West End του Λονδίνου. Μάλιστα τιμήθηκε με το Lawrence Olivier Best New Comedy Award.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου