Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2018

ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ ΙΣΛΑΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Ταξίδι στον χρόνο

Υπάρχουν τόσα όμορφα μέρη να επισκεφθεί κανείς μέσα στην πολύβουη και με αρκετή ασχήμια πόλη μας που είναι κρίμα να μην τα ανακαλύπτουμε και να τα αναδεικνύουμε. Ενα από αυτά είναι και το Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης που βρίσκεται σε μια εξαιρετική τοποθεσία στο κέντρο της Αθήνας. Στεγάζεται σε νεοκλασικό συγκρότημα κοντά στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού. Αποτελείται από δύο οικίες, μια τριώροφη και μια διώροφη, οι οποίες το 1989 χαρακτηρίστηκαν διατηρητέες ως προς τις όψεις τους.

Το μουσείο άνοιξε για το κοινό το 2004 για να στεγάσει τη συλλογή που δημιουργήθηκε αρχικά από τον Αντώνη Μπενάκη, την εποχή που ζούσε ακόμα στην Αίγυπτο και συνέχισε μετά την εγκατάστασή του στην Αθήνα. Μετέπειτα εμπλουτίστηκε με άλλες δωρεές και σήμερα κατέχει μια από τις σημαντικότερες συλλογές διεθνώς. Η ιδιαιτερότητά των αντικειμένων αυτών έγκειται τόσο στην ιστορική σημασία όσο και στην δεξιοτεχνική κατασκευή τους.

Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει αντιπροσωπευτικά έργα από την πρώιμη ισλαμική ως την οθωμανική εποχή και την εξέλιξη της ισλαμικής τέχνης ως τον 19ο αιώνα. Η ιστορία είναι σύνθετη αφού αποτελείται από μια διαδοχή ηγεμονιών μεγάλων ή μικρών καθώς και αυτοκρατοριών διασκορπισμένων σε αυτόν τον ευρύ γεωγραφικό χώρο, από την Ινδία και το Ιράν, τη Μεσοποταμία και τη Μικρά Ασία, τη Μέση Ανατολή, την Αραβία, την Αίγυπτο και τη Β. Αφρική ως τη Σικελία και την Ισπανία. Στις τέσσερις αίθουσες εκτίθενται πάνω από 12.000 δείγματα κεραμεικής, μεταλλοτεχνίας, χρυσοχοΐας, υφαντικής, ξυλογλυπτικής, υαλουργίας, οστέινα αντικείμενα, ενεπίγραφες επιτύμβιες στήλες και όπλα.

Στα θεμέλιά του βρίσκεται ένα τμήμα του αρχαίου τείχους των Αθηνών, καθώς και ένας αρχαίος τάφος. Μετά από συνεννόηση του Μουσείου Μπενάκη με την Γ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, αποφασίστηκε να παραμείνουν τα ευρήματα στη θέση τους και να ο χώρος να είναι επισκέψιμος.
Στην ταράτσα του κτιρίου όπου βρίσκεται το καφέ με την υπέροχη θέα στα διάφορα αξιοθέατα της Αθήνας με αποκορύφωμα τον Παρθενώνα. Εκεί βρίσκεται και το έργο της αγγλίδας εικαστικού Navine G. Khan-Dossos με τίτλο "Imagine a Palm Tree". Πρόκειται για μια τοιχογραφία που δημιουργήθηκε την άνοιξη του 2016 με πηγή έμπνευσης τα φοινικόδεντρα που κάποτε κοσμούσαν τους δρόμους της Αθήνας.

* Επισκεφθείτε το Μουσείο από Πέμπτη έως Κυριακή (10.00 – 18.00).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου