Δευτέρα, 5 Φεβρουαρίου 2018

ΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ ΜΕΣΑ ΚΙ ΕΞΩ ΜΟΥ

Βόλτα στις αγορές

Αγαπώ πολύ τις αγορές, τα παζάρια, αλλά και τα ξεχωριστά μαγαζιά. Δεν θα μπορούσα λοιπόν στο πρόσφατο ταξίδι μου στο Βουκουρέστι να μην κάνω τις εξερευνήσεις μου. Κάνοντας βόλτα στην παλιά πόλη επισκέφθηκα το Cărturești Carusel (το καρουζέλ του φωτός), καθώς το είχα σταμπάρει από την Αθήνα. Είναι ένα συγκλονιστικό βιβλιοπωλείο που χαίρεσαι να το χαζεύεις με τις ώρες. 
Στεγάζεται από το 2015 σε ένα κτίριο του 19ου αιώνα και η αρχιτεκτονική του σε καθηλώνει από το πρώτο δευτερόλεπτο. Ο 1.000 τ.μ. χώρος είναι άνετος, το φως μπαίνει από παντού, η γυάλινη οροφή του δίνει ακόμη μεγαλύτερο ύψος. Εκτός από τα περίπου 10.000 βιβλία στους έξι ορόφους του θα βρεις παιχνίδια, cd, dvd, διακοσμητικά, είδη για την κουζίνα, τρόφιμα, ενώ στον τελευταίο όροφο λειτουργεί καφέ και εστιατόριο.
Πήγα και στην αγορά Obor που στεγάζεται σε δύο μεγάλα κτίρια, ένα παλιό και ένα καινούργιο. Το παλιό κτίριο είναι πιο όμορφο αρχιτεκτονικά, αν και ελαφρώς παρατημένο. Εκεί μέσα θα βρεις φαγώσιμα, αλλά και είδη καθαριότητας, είδη για το σπίτι, λουλούδια. Στο νέο κτίριο έχει φρούτα και λαχανικά, τυριά και αλλαντικά, ρούχα και έπιπλα.
Απογοητεύτηκα με το Bazarul cu Amintiri (είσοδος με μικρό αντίτιμο) που υποτίθεται ότι θα είχε παλαιά αντικείμενα και αναμνηστικά και μόλις έφτασα εκεί είδα κάτι... σαβούρες. Ο καθένας πωλούσε ό,τι είχε για πέταμα και τα 5.000 τ.μ. τα "ξεπέταξα" σε μερικά λεπτά. Ισως βέβαια να έφταιγε και το γεγονός ότι ο καιρός δεν βοηθούσε ιδιαίτερα και πολλοί πάγκοι ήταν άδειοι.
Οταν ταξιδεύεις σε ένα ξένο μέρος να πηγαίνεις στις διάφορες υπαίθριες και μη αγορές. Βοηθούν να καταλάβεις και να γνωρίσεις καλύτερα τον τρόπο ζωής και τις συνήθειες ενός άλλου λαού...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου