Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2018

ΣΕ ΕΝΑΝ ΟΧΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΜΑΚΡΙΝΟ ΔΥΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ

"The handmaid's tale"

Στο κοντινό μέλλον τα ποσοστά γονιμότητας των ανθρώπων έχουν καταρρεύσει αποτέλεσμα των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων και της μόλυνσης του περιβάλλοντος. Στις ΗΠΑ μετά από εμφύλιο πόλεμο η νέα απολυταρχική κυβέρνηση που έχει προκύψει δημιουργεί νέες κοινωνικές τάξεις, ενώ ταυτόχρονα αφαιρεί όλα τα δικαιώματα από τις γυναίκες που δεν επιτρέπεται να εργάζονται, να διαβάζουν, να μένουν μόνες τους. Οι λιγοστές γόνιμες γυναίκες που έχουν απομείνει έχουν στρατολογηθεί και διαμένουν σε σπίτια της κυρίαρχης ελίτ. Εκεί υποβάλλονται σε έναν... τελετουργικό βιασμό από τα αφεντικά τους με σκοπό να μείνουν έγκυοι και να αποκτήσουν παιδιά για εκείνους και τις συζύγους τους. Μια μυστική αστυνομία ελέγχει για σημάδια εξέγερσης και τα καταστέλλει, οι κυνηγοί ελέγχουν ώστε να μην φύγει κανείς από τη χώρα, ενώ υπάρχουν και γυναίκες που εργάζονται ως πόρνες σε πριβέ οίκους ανοχής και ικανοποιούν τις σεξουαλικές ορέξεις των αντρών της άρχουσας τάξης.


Το αριστουργηματικό και τόσο σοκαριστικό “The Handmaid's tale” είναι μια σειρά που καθηλώνει από το πρώτο λεπτό. Βασίζεται στο ομώνυμο best seller της Μάργκαρετ Άτγουντ και γράφτηκε το 1985. Είναι δε αρκετά προφητικό αν δει κανείς τι έχει συμβεί σε διάφορες μουσουλμανικές χώρες όπου οι γυναίκες απώλεσαν σε μεγάλο βαθμό δικαιώματα που άλλοτε είχαν και αναγκάζονται να κρύβονται από την ίδια τη ζωή...


Κεντρική ηρωίδα της σειράς είναι η Οφρεντ (Ελίζαμπεθ Μος) που αιχμαλωτίστηκε στα σύνορα με τον Καναδά όταν προσπάθησε να ξεφύγει με τον άντρα και την κόρη της. Η Οφρεντ έχει “ανατεθεί” στον διοικητή Φρεντ Γουότερφορντ (Τζόσεφ Φάινς) και τη συζύγό του Σερένα Τζόι (Ιβόν Στραχόβσκι). Αναγκάζεται να υπακούει τους κανόνες της νέας κοινωνίας, όμως στο πίσω μέρος του μυαλού της υπάρχει πάντα η ελπίδα πως θα βρεθεί ξανά με την οικογένειά της και θα ζήσει ελεύθερη όπως παλιά. Καθώς εξελίσσεται η υπόθεση συνειδητοποιείς πόσο εγκλωβισμένοι είναι όλοι στις επιλογές τους, θύτες και θύματα. Και πόσο η ανάγκη του ανθρώπου για τη ζωή θα υπάρχει πάντα και θα ξεπερνά κάθε εμπόδιο και κάθε φυλακή.


Το “The Handmaid’s Tale” έχει αποσπάσει διεθνώς διθυραμβικές κριτικές, τόσο για την παραγωγή του, όσο και για τις εξαιρετικές ερμηνείες των ηθοποιών. Η σειρά κέρδισε 8 βραβεία Primetime Emmy, συμπεριλαμβανομένου και αυτό της Καλύτερης Δραματικής Σειράς κάνοντάς την την πρώτη ιντερνετική σειρά που κερδίζει Emmy. Εχει αποσπάσει επίσης Χρυσή Σφαίρα για την Καλύτερη Δραματική Σειρά, ενώ η πρωταγωνίστριά της Ελίζαμπεθ Μος κέρδισε Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ηθοποιού. Το “The Handmaid’s Tale” έρχεται από το Σάββατο 24 Μαρτίου και κάθε Σάββατο και Κυριακή, στις 23.00 στο Novacinema4HD σε Α' τηλεοπτική προβολή. Ο β' κύκλος ξεκινά τον Απρίλιο τόσο στην Αμερική, όσο και στη χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου