Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2018

"Ο ΦΑΡΟΣ"

Δεύτερη ευκαιρία στη ζωή

Παραμονή Χριστουγέννων, στο υπόγειο ενός σπιτιού, σ’ έναν παραθαλάσσιο οικισμό στα βόρεια του Δουβλίνου... Εξω μαίνεται η καταιγίδα. Τέσσερις φίλοι κι ένας μυστηριώδης ξένος θα περάσουν τη νύχτα γιορτάζοντας με τον μόνο τρόπο που ξέρουν: παίζοντας χαρτιά και πίνοντας. Μακριά από κάθε γυναικεία παρουσία που θα μπορούσε να τους σώσει, οι πέντε αυτοί άντρες ανώριμοι, ανήλικοι, ανθρώπινοι, θα γιορτάσουν, θα παίξουν, θα πιουν όσο δεν πάει άλλο και θα προσπαθήσουν να παλέψουν με τους δαίμονές τους, όπως πολλές φορές συμβαίνει τις γιορτινές ημέρες. Είδα το έργο “Ο φάρος”, του Κόνορ Μακφέρσον, μια από τις μεγάλες θεατρικές επιτυχίες της χρονιάς που ολοκληρώνει τις παραστάσεις του την Κυριακή 1η Απριλίου (Κυριακή των Βαΐων) στο Θέατρο Αθηνών.


Οι ήρωες έχουν αποτύχει σε όλα, όμως αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή, όπως άλλωστε όλοι μας. Ξέρουν όμως πως να τη διεκδικήσουν; Ο Ρίτσαρντ (Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης), ο μεγάλος αδελφός, τυφλός, μέθυσος, με παιδικό θυμό και χιούμορ καταπιέζει τον αδελφό του, Σάρκι (Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος) που από “εγγύηση αποτυχίας” προσπαθεί να ξαναπιάσει από κάπου τη ζωή του. Ο αδύναμος κι επιπόλαιος Ιβάν (Νίκος Ψαρράς) ζει με τον φόβο της γυναίκας του, ενώ ο Νίκι (Προμηθέας Αλειφερόπουλος) έχει ψευδαισθήσεις μεγαλείου. Και είναι και ο κ. Λόκχαρτ (Αιμίλιος Χειλάκης) μυστηριώδης, γοητευτικός άγνωστος, κομψός κι ευγενικός, μ’ ένα σχέδιο που πρέπει να πετύχει...


Το έργο ακροβατεί ανάμεσα στη μαύρη κωμωδία και το θρίλερ. Ανάμεσα στις ανθρώπινες συγκινητικές στιγμές και τις ακραίες καταστάσεις. Τα τεκταινόμενα στη σκηνή σε μεταφέρουν στο υπόγειο του σπιτιού και γίνεσαι μάρτυρας της λύτρωσης που αναζητά ο καθένας με τον δικό του τρόπο. Μια λύτρωση που ίσως δεν έρθει ποτέ. Ισως πάλι η ανάγκη της ξεχαστεί με το πρώτο φως της ημέρας και πάρει αναβολή για... όποτε. Την παράσταση κλέβουν ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος και ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης. Μάλιστα είναι να απορεί κανείς που αν και έχουμε πολύ καλούς νέους ηθοποιούς, σπάνια θα δούμε καλές τηλεοπτικές δουλειές, εφάμιλλες των θεατρικών...


Ο Κόνορ Μακφέρσον είναι Ιρλανδός συγγραφέας, σεναριογράφος και σκηνοθέτης. Έργα του έχουν ανέβει σε όλον τον κόσμο και έχουν τιμηθεί με πολλά βραβεία. Στην Ελλάδα έχει ανέβει μόνο “Το φράγμα” (The Weir) από την Πειραματική Σκηνή της Τέχνης, στη Θεσσαλονίκη, το 1997. Ο αγγλικός τίτλος του έργου είναι “The Seafarer” (“Ο Ναυτικός”) είναι δανεισμένος από ένα ομώνυμο ποίημα ανωνύμου, γραμμένο στα αρχαία Αγγλικά, στα μέσα του 8ου αιώνα μ.Χ., όπου ένας ναυτικός μιλάει στους στεριανούς για τις οδύνες της ζωής στη θάλασσα και προσεύχεται στον Θεό. Το έργο έκανε πρεμιέρα το 2006 στο Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας, στο Λονδίνο και ακολούθως το 2007 στη Νέα Υόρκη, στο Μπρόντγουεϊ, και τις δυο φορές σε σκηνοθεσία του ίδιου του συγγραφέα και τιμήθηκε με υποψηφιότητες και βραβεία Ολιβιέ και Τόνυ.


Ο φάρος” ανεβαίνει στο Θέατρο Αθηνών (Βουκουρεστίου 10) από Τετάρτη έως Κυριακή (1 Απριλίου 2018) και οι τιμές των εισιτηρίων ξεκινούν από τα 10€. Η παράσταση, που απέσπασε εξαιρετικές κριτικές για τις ερμηνείες των ηθοποιών, αλλά και τη σκηνοθετική ματιά του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη μεταφέρεται στη Θεσσαλονίκη, απο την Κυριακή του Πάσχα (8 Απριλίου) στο Θέατρο Αριστοτέλειον, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου