Δευτέρα, 5 Μαρτίου 2018

ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΣΟΥΝΙΟ

"Αγκαλιά" με τον Ποσειδώνα

Οι πρώτες μέρες της Ανοιξης είναι για μένα μια αναστάτωση! Και τι πιο όμορφο από το να τις χαρώ πλάι στη φύση, πλάι στα αρχαία μας, πλάι στον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο. Εχω επισκεφθεί αρκετές φορές τον συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο όμως αυτή τη φορά ήταν στα καλύτερά του. Η φύση ήταν καταπράσινη, η θερμοκρασία ιδανική και η ελεύθερη είσοδος λόγω της πρώτης Κυριακής του μήνα ακόμη καλύτερη. Σε όλο τον αρχαιολογικό χώρο όμως δεν αντιλήφθηκα κανέναν φύλακα, που ειδικά τις ημέρες με δωρεάν είσοδο πρέπει να είναι σε επιφυλακή. Ετσι υπήρξαν ορισμένοι επισκέπτες που έκαναν τις γνωστές βλακείες (παραβιάζω τα σκοινιά) και δεν ακούστηκε ούτε μία σφυρίχτρα...

Το ακρωτήρι του Σουνίου αποτελούσε κατά την αρχαιότητα το νότιο όριο της επικράτειας της πόλης- κράτους των Αθηνών. Εκεί οι Αθηναίοι οικοδόμησαν ένα ιερό περιβαλλόμενο από τείχος. Το ιερό περιελάμβανε ναούς αφιερωμένους στους Θεούς της πόλης. Ο κυριότερος ναός ήταν αφιερωμένος στον Ποσειδώνα, τον Θεό της θάλασσας. Πρόκειται για έναν ναό δωρικού ρυθμού, ο μόνος που έχει διασωθεί μέχρι σήμερα. Βρίσκεται σε ύψος 73 μέτρων από τη θάλασσα. Ο δεύτερος σε σπουδαιότητα ναός ήταν αφιερωμένος στη Θεά Αθηνά και βρισκόταν στον διπλανό λόφο.

Ισως θυμάσαι πως σύμφωνα με τη Μυθολογία, ο ναός του Ποσειδώνα είναι το μέρος από όπου αυτοκτόνησε ο Βασιλιάς Αιγέας όταν είδε τα μαύρα πανιά του πλοίου και πίστεψε ότι ο γιος του ο Θησέας -που είχε πάει στην Κνωσσό για να σκοτώσει τον Μινώταυρο- είναι νεκρός. Γι' αυτό και η θάλασσα ονομάστηκε Αιγαίο Πέλαγος.

Η περιοχή ανήκει στον Εθνικό Δρυμό του Σουνίου και κάνοντας βόλτα στον περιβάλλοντα χώρο συναντάς τις αρκετά φιλικές με τους ανθρώπους πέρδικες! Η θέα από τον βράχο του ναού προς το πέλαγος είναι απίστευτη και τώρα που ανοίγει ο καιρός είναι καλύτερα να επισκεφθείς τον χώρο είτε νωρίς το πρωί, ώστε να μην σε ζαλίσει ο ήλιος, είτε αργά το απόγευμα ώστε να απολαύσεις και το συγκλονιστικό ηλιοβασίλεμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου