Πέμπτη, 12 Απριλίου 2018

ΗΜΕΡΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗΣ

Πολυτεχνείο να σου τύχει

Περπατώ στα Εξάρχεια και κατευθύνομαι σε ένα καινούργιο μαγαζάκι τύπου street food από αυτά που διαφημίζονται θετικά σε free press και ιστοσελίδες και σε παρακινούν να τα δοκιμάσεις, όμως μετά απογοητεύεσαι. Πριν απογοητευθώ με τη γεύση όμως είχα πάρει το πακέτο μου και κατευθύνθηκα προς το Πολυτεχνείο. Θα έτρωγα στον προαύλιο χώρου του Ιδρύματος, κάπως σαν βόλτα, κάπως σαν τουρίστας στην πόλη μου. Είχα επισκεφθεί και πέρσι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), είχα πικραθεί πολύ, όμως αυτή τη φορά που μπήκα μέσα και σε κάποια από τα κτίρια η καρδιά μου σκίστηκε στα δύο.




Η κατάντια της σημερινής Ελλάδας αντικατοπτρίζεται στην εικόνα που εκπέμπει η παιδεία και ο πολιτισμός της. Και το ΕΜΠ εκπέμπει την απόλυτη παρακμή. Ο χώρος ευτυχώς δεν ήταν πολύ βρώμικος, μερικοί καφέδες και μπουκάλια παρατημένα εδώ κι εκεί έχουμε μάθει να μην συνιστούν βρωμιά. Οι βανδαλισμοί όμως σε πόρτες, παράθυρα, τοίχους, δάπεδα, θρανία και αμφιθέατρα ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής και απογοητευτική.




Στις αίθουσες μύριζε παντού τσιγάρο, αφού η νεοελληνική "παιδεία" είναι πια αυτό: κάνω ό,τι γουστάρω, όπου το γουστάρω και λογαριασμό δεν δίνω σε κανέναν, αφού Δημοκρατία δεν έχουμε; Η ντροπή είναι ακόμη μεγαλύτερη αν σκεφτεί κανείς πως από τη δεκαετία του '80 μέχρι σήμερα όλο αυτό το... οικοδόμημα παιδείας χτίστηκε από τις κυβερνήσεις που είχαμε. Και είμαστε όλοι συνένοχοι σε αυτό το έγκλημα.




Παλαιότερα είχα κάτι μικρά ψήγματα πως ίσως κάποτε κάτι μπορεί να αλλάξει σε αυτόν τον τόπο, όμως πλέον δεν το πιστεύω. Ο κατήφορος που έχουμε πάρει δεν έχει σταματημό. Απλώς όταν ξεπουλήσουμε τα πάντα θα μιλάμε για τον ένδοξο αρχαίο πολιτισμό μας που μας έκλεψαν οι ξένοι...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου