Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2018

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2018: ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΣΙΦΝΟΥ

Σαν σκηνικό

Είναι απόγευμα στη Σίφνο. Δεν φυσάει πολύ, το λες και λίγο «κολλάω στα ρούχα μου». Μετά τη μεσημβρινή σιέστα η παρέα ανασυγκροτείται και σαν ήρωες μιας παλιάς ελληνικής ταινίας κατεβαίνουμε στο λιμάνι για να πάρουμε το λεωφορείο για Αρτεμώνα! Το όχημα ξεκινά στην ώρα του και ο εισπράκτορας έρχεται για να κόψουμε εισιτήρια. Ετσι όπως καθόμαστε στη γαλαρία μου γεννάται η διάθεση να τραγουδήσω το «Ενα, δύο, τρία ωπ, το 'ριξα στο σορολόπ», αλλά κρατιέμαι. Μέχρι να φύγουμε από τις Καμάρες, το λιμάνι του νησιού, το λεωφορείο έχει σχεδόν γεμίσει. Σε λίγα λεπτά έχουμε φτάσει στο Κάστρο από όπου μπορώ να διακρίνω μια θάλασσα λάδι και στο βάθος την Αντίπαρο. Οχι, δεν κατεβαίνουμε εδώ. Επόμενη στάση: Αρτεμώνας!

Το λεωφορείο μάς αφήνει στην κεντρική πλατεία του χωριού. Στη σκιά μιας κάτασπρης εκκλησίας κάτι παιδιά έχουν αράξει περιμένοντας να ξεκινήσει μια μουσική εκδήλωση στο προαύλιο. Χάνομαι μες στα σοκάκια. Θαυμάζω τα περιποιημένα σπίτια, τους καθαρούς κήπους, τις όμορφα διακοσμημένες αυλές. Περνάω από μια έπαυλη με μαρμάρινη σκάλα, στο τέλος της οποίας μια παρέα μουσικών κάνει πρόβα. Παρακάτω σε μια άλλη αυλή δύο αναλόγια περιμένουν τους μουσικούς τους. «Κοίτα ο Αρτεμώνας που είναι μες στη μουσική», σκέφτομαι και καθώς εξερευνώ και άλλα σοκάκια (τα περισσότερα από τα οποία οδηγούν σε αδιέξοδο) ακούω έναν τελάλη να διαφημίζει το θερινό σινεμά του χωριού. 

Λίγο αργότερα συναντώ την παρέα στο «Κίτρινο ποδήλατο», ίσως ένα από τα πιο όμορφα γλυκάδικα του Αιγαίου. Με την όμορφη αυλή, το φοβερό ντεκόρ, την απλότητα της φούξια μπουκαμβίλιας και τα σούπερ γλυκάκια. Χορτάτοι και στο μάτι και στο στομάχι πήραμε τον δρόμο για την Απολλωνία. Τα δύο χωριά επικοινωνούν μεταξύ τους με ένα μεγάλο σοκάκι. Η διαδρομή εύκολη και ευχάριστη. Κόσμος πάει κι έρχεται, σου χαμογελάει, σε χαιρετά, εικόνα μιας άλλης εποχής. Κάθομαι και χαζεύω την κάπαρη που φυτρώνει παντού και οργιάζει!

Κάποτε φτάνουμε στην Απολλωνία, την πρωτεύουσα του νησιού. Εδώ ο αέρας είναι πιο κοσμοπολίτικος με δεκάδες μαγαζιά, εστιατόρια και καφέ. Είναι νωρίς το βράδυ. Εχει αρχίσει να σουρουπώνει. Χαζεύω το ηλιοβασίλεμα στον ορίζοντα και χαίρομαι για τη σημερινή μου βόλτα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου